Isnin, September 05, 2011

Faedah Menyertai Kegiatan Kokurikulum


Soalan :

Kamu telah terpilih memasuki satu pertandingan syarahan.Tajuk syarahan yang ditetapkan ialah “Faedah Menyertai Kegiatan Kokurikulum”.

Yang_______________hormati Tuan _____________________Majlis, Yang ___________________Tuan Guru Besar, ____________hakim yang ______________lagi bijaksana, guru-guru dan rakan- ________________sekalian.Pada ____________ ini saya akan _________________________syarahan yang bertajuk________________
_____________________


______________________________,Kegiatan kokurikulum ialah ______________di luar __________ darjah. sekolah. Antaranya ___________ aktiviti badan beruniform, kelab dan _________________ serta sukan dan permainan. Semua ___________________ digalakkan menyertai kegiatan kokurikulum.
Salah satu faedah kegiatan kokurikulum ialah aktiviti itu dapat ______________ masa lapang kita. Mereka ____________masa untuk terlibat dengan gejala sosial. Mereka ___________ sibuk dengan_______________di sekolah.    Sebagai contoh, jika mereka aktif dalam bidang sukan, mereka akan berlatih setiap petang. Oleh itu, kegiatan kokurikulum dapat mengisi masa lapang dengan berfaedah.  
                                              
Selain itu, kegiatan kokurikulum juga dapat ________________ murid menjadi pemimpin. Ada berbagai-bagai jawatan dalam persatuan. Sebagai contoh, jawatan pengerusi, setiausaha, bendahari, ahli jawatankuasa dan ahli biasa. Apabila pelajar memegang jawatan pengerusi, mereka akan __________ menjadi ketua. Ahli jawatankuasa juga belajar menguruskan aktiviti persatuan. Ahli biasa juga boleh belajar daripada kawan-kawan yang ada jawatan. Oleh hal yang demikian, dengan menyertai aktiviti kokurikulum, pelajar akan belajar menjadi pemimpin.  
                                                  
Di samping itu, dengan _____________________kegiatan kokurikulum juga kita dapat membentuk disiplin diri. Disiplin sangat _____________untuk mencapai kejayaan. Murid yang tidak ______________susah untuk berjaya. Sebagai contoh, apabila hendak menjalani latihan sukan atau bahas, kita mesti menepati masa. Jika terlewat, kita akan rugi. Hal ini berlaku kerana masa latihan itu sudah dibazirkan. 

Muat Turun Karangan Syarahan di sini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan