Isnin, November 06, 2017

Kepentingan Mengamalkan Pemakanan Seimbang            Makanan seimbang bermaksud pengambilan makanan yang cukup untuk keperluan tubuh badan. Dewasa ini, media masa turut mempopularkan pemakanan seimbang menerusi pelbagai program dan penulisan artikel dalam usaha menyalurkan informasi kesihatan kepada masyarakat.

            Sejak kecil lagi, kita dididik agar mengambil makanan yang seimbang. Makanan seimbang yang mengandungi protein, karbohidrat, kalsium, garam mineral dan vitamin amat diperlukan untuk tumbesaran dan membina tubuh badan yang kuat. Tubuh yang sihat dan cergas akan memberi semangat kepada kita untuk melaksanakan tugas harian dengan lebih baik dan sempurna.

            Justeru, tubuh badan kita akan lebih tahan untuk menghadapi sebarang jangkitan penyakit dan tidak mudah jatuh sakit. Kita dapat menghindari penyakit kronik seperti penyakit kencing manis, darah tinggi dan kolesterol tinggi. Pepatah juga ada mengatakan,”Diri anda ialah apa yang anda makan”. Kenyataan ini jelas benar dalam soal kesihatan.

            Dalam pada itu, pemakanan seimbang memberi kesan dalam perkembangan mental dan personaliti kita. Seseorang yang seimbang dalam aspek pemakanan akan kelihatan sihat, cerdas dan mempunyai produktiviti yang tinggi dalam pekerjaan. Kita tidak akan mudah berasa letih, sebaliknya dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi dengan lebih efektif. Sudah tentu syarikat gergasi tidak akan mengambil calon yang sering sakit dan mempunyai masalah kesihatan sebagai pekerja mereka.

            Sesungguhnya, pemakanan seimbang penting untuk mengawal kadar obesiti. Kita hanya perlu mengambil makanan dalam kuantiti yang kecil tetapi cukup khasiat yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Menurut sumber Berita Harian,  4 daripada 10 orang dewasa yang melebihi 18 tahun di negara ini sama ada mengalami kegemukan atau lebih berat badan (obesiti). Sehubungan itu, pengambilan makanan seimbang akan menjadikan tubuh badan kita tidak terlalu gemuk dan mudah menjalankan aktiviti-aktiviti harian. Masalah obesiti juga dapat diatasi.

            Konklusifnya, kita perlu mengambil makanan seimbang demi kesihatan dan kesejahteraan hidup kita. Pemakanan yang baik ini bukan sahaja akan memberi kesan positif kepada individu, malah masyarakat dan negara. “ Tepuk dada tanya selera”.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan