Selasa, Julai 31, 2018

Berjimat cermat adalah amalan mulia


Soalan:


Berjimat cermat adalah amalan yang mulia. 

Tulis sebuah karangan tentang faedah  amalan ini.

Berjimat cermat membawa maksud berhemat atau berhati-hati dalam penggunaan wang, elektrik, air ataupun lain-lain keperluan seharian kita. Amalan berjimat cermat merupakan  satu amalan yang terpuji dan membawa pelbagai faedah kepada kita.

    Antara faedah amalan ini ialah kita dapat mengurangkan perbelanjaan harian kita. Sekiranya kita berjimat cermat sudah tentu perbelanjaan harian kita sekeluarga dapat dikurangkan dan kita mempunyai lebihan wang. Lebihan wang ini boleh kita simpan untuk keperluan pada masa kecemasan.

      Seterusnya, amalan berjimat cermat dapat memupuk sikap berdikari dalam diri setiap orang. Hal ini demikian kerana orang yang mengamalkan sikap berjimat cermat sudah pasti akan berusaha melakukan sendiri atau menyelesaikan sendiri sesuatu perkara atau masalah tanpa mengupah orang lain. Keadaan ini bukan sahaja menjimatkan wang tetapi juga menambahkan pengalaman.

       Selain itu, amalan berjimat juga boleh membantu negara menjimatkan sumber. Sebagai contoh, sekiranya kita berjimat cermat dalam penggunaan elektrik, air, dan petrol sudah pasti sumber terpenting kehidupan kita ini akan dapat dijimatkan. Secara tidak langsung kita membantu mengurangkan perbelanjaan negara.

     Di samping itu, melalui amalan yang mulia ini juga kita dapat menambahkan wang simpanan kita. Wang simpanan sangat penting dalam kehidupan kita. Orang yang mempunyai simpanan akan terjamin masa depannya. Wang simpanan juga amat diperlukan sekiranya berlaku sesuatu musibah kepada kita atau orang-orang terdekat dengan kita.

     Kesimpulannya, amalan berjimat cermat perlu menjadi amalan setiap orang. Amalan yang mulia ini jika diamalkan membawa seribu kebaikan.


Sumber karangan :tuliskaranganupsr.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan